Ny dokumentärserie om droger i Sverige med Anders Öfvergård
6 november 2019 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

I dokumentärserien ”Anders och knarket” vill Anders Öfvergård ta reda på varför drogkonsumtionen ökat dramatiskt i Sverige de senaste åren. Hur ser det ut i skolorna? Hur kommer drogerna hit? Var sker handeln? Och vad kan vi göra åt problemen?
– Det har varit chockartat för mig att se hur drogerna breder ut sig över hela landet och vilka enorma konsekvenser det får. Jag träffade bland annat en familj på Öland som förlorade sin son i en överdos trots att de gjorde allt för att hjälpa honom. Det ska inte behöva hända, säger Anders Öfvergård.
I tre delar, med start 25 november, får tittarna följa med Anders Öfvergård när han besöker skolor, nattklubbar, förortskällare och småstäder över hela landet för att ta reda på omfattningen av problemen orsakade av droger. Han möter en småbarnspappa som odlar cannabis med en Kalashnikov i garderoben, en tonåring som går över till Tramadol när marijuanan inte längre biter, partyknarkare som tappat greppet och anhöriga till gängvåldets offer. Han pratar med ungdomar för att få deras syn på droger och träffar langare för att få veta vad som driver dem.
– Idag är det lika enkelt att köpa knark som att köpa en pizza. Drogerna är billigare än någonsin eftersom utbudet är större. Samtidigt är det otroligt enkelt att få tag på droger, genom sociala medier. Klart att det får katastrofala konsekvenser, säger Anders Öfvergård.
I många svenska kommuner har man börjat göra mätningar av droger (cannabis, amfetamin och kokain) i avloppsvattnet för att se hur konsumtionen förändrats över tid. I Gävle kommun har halten av kokain ökat med 2 000 procent på sex år.
Anders Öfvergård har personliga erfarenheter av drogproblem i sin närhet, inte minst efter sina år som krogägare. I programmet ger han sig ut i Stockholms nattliv med så kallade ”kokainservetter” för att se om han kan hitta spår av kokain. Han får träff överallt, både på kvarterspubar och nattklubbar.
– Partyknarkandet kan verka harmlöst men leder inte sällan till grövre missbruk och göder dessutom de kriminella nätverken, säger Anders Öfvergård.
Behövs det hårdare tag eller legalisering? Anders Öfvergård möter representanter från båda sidorna och tar reda på hur olika metoder fungerar. Han reser bland annat till Portugal där man pratar med barn från nio år ålder för att motverka trenden.
– Jag upplever att många blundar för problemen som finns i Sverige. Nu är det dags att börja prata om detta och att politiker och myndigheter prioriterar upp frågan innan problemen med missbruk, trasiga familjer och grov drogkriminalitet eskalerar, säger Anders Öfvergård.
”Anders och knarket” har premiär 25 november på C More och TV4.
Kontakter

Mia-Li Hallengren
Press- och PR-ansvarigMia-Li är ansvarig för program som Sveriges mästerkock, Kockarnas kamp och Hela Sverige bakar.