TV4:s och C Mores nya storsatsning: Agatha Christies Sven Hjerson

18 december 2020

För första gången någonsin produceras nu en TV-serie, fritt baserad på Agatha Christies berättelser och mordmysterier. Agatha Christies Sven Hjerson är en modern, lekfull och spännande pusseldeckare med glimten i ögat. I huvudrollen som detektiven Sven Hjerson ser vi Johan Rheborg och hans parhäst Klara spelas av Hanna Alström. Inspelningarna påbörjades på Åland den 8 december och pågår t o m april 2021.

Aldrig tidigare har en spin-off karaktär från Agatha Christies litterära universum blivit tv-serie. Nu händer det för första gången i en produktion av BR•F i nära samarbete med Agatha Christie Ltd på uppdrag av TV4/C More.

–  Att få ta sig an något så anrikt som delar av Agatha Christies litterära universum och förvandla det till en TV-serie är en ynnest. Det här är en stor utmaning och jag är så stolt över att vi fått förtroendet att förvalta något som aldrig tidigare producerats i TV. Med det bästa teamet bakom och framför kameran ska vi leverera en modern pusseldeckare i nutid. I dessa tider tror jag vi mer än någonsin behöver bli underhållna och söka eskapism i något som är lika delar igenkänning, lika delar nyskapande – den klassiska whodunnit-leken i en helt ny kostym! säger Josefine Tengblad, dramachef, TV4/C More.

Inom Agatha Christies litterära universum finns karaktären Ariadne Oliver, en mysterieförfattare som enligt Agatha Christie har vissa likheter med henne själv. Ariadne har sin egen mästerdetektiv: nordbon Sven Hjerson som älskar rårivna grönsaker, vinterbad och som är ett ess på att lösa mordmysterier. I rollen som Sven Hjerson ser vi ingen mindre än Johan Rheborg som tar sig an en kostym vi aldrig tidigare sett honom i.

– Agatha Christies Sven Hjerson älskar dyra kläder, är svag för rödhåriga personer och specifika vinylsamlingar, får han välja äter han helst rårivna grönsaker. Han är en riktig anglofil och ensamvarg. Jag är fortfarande i en fas där jag lär känna honom, varje dag är full av nya upptäckter. Långsamt tar han form, men det är en högst angenäm process, kommenterar Johan Rheborg.

Synopsis Agatha Christies Sven Hjerson
Vi får följa före detta brottsutredaren Sven Hjerson som varit med och löst några av Sveriges svåraste fall genom tiderna. Sedan några år har han dragit sig tillbaka från rampljuset och lever nu långt utanför radarn. Ett liv kantat av dagliga rutiner, vegansk kosthållning, dedikerat vinylsamlande och en helt oerhörd kärlek till skvaller. 

Klara Sandberg är producent av reality-tv och lever sitt liv tillsammans med sambon Niklas och dottern Olivia. Hon har stagnerat i karriären och söker något nytt – blev det inte mer av livet än så här? Hon lyckas sälja in ett programupplägg med Hjerson som skulle kunna bli lösningen på alla hennes problem i livet. Problemet är bara att hon aldrig träffat Sven Hjerson…

I rollen som Klara Sandberg ser vi Hanna Alström, tidigare uppmärksammad och hyllad för sina insatser i filmer och tv-serier som: Sameblod, Kingsman: The Secret Service, Ted – För kärlekens skull m fl.

Den här serien bryter ny mark för oss. Vi är mycket stolta över att samarbeta med TV4/C More, BR•F och övriga partners för att gjuta liv i Agatha Christies Sven Hjerson. Den värld och de berättelser som har skapats andas verkligen Agatha Christie och vi ser fram emot att följa Sven och Klara på deras resa, säger James Prichard, styrelseordförande och VD, Agatha Christie Ltd och barnbarnsbarn till Agatha Christie.

Agatha Christies Sven Hjerson utvecklas kring fyra klassiska whodunnit-mordfall och kommer sändas som fyra filmer om 4x88 minuter och som TV-serie om 8x44 minuter i början av hösten 2021.

Agatha Christies Sven Hjerson produceras av Patrik Andersson och Ulf Synnerholm på BR•F, för TV4/C More i samproduktion med ZDF, Nadcon och Ålands landskapsregering samt i nära samarbete med ZDF Enterprises och Agatha Christie Ltd. Serien produceras med stöd av Nordisk Film & TV fond. Agatha Christies Sven Hjerson är utvecklad och skapad av Patrik Gyllström på BR•F och för manuset står Patrik Gyllström, Björn Paqualin, Jakob Beckman, Martin Luuk samt Aron Levander. För regi står Lisa James Larsson och Lisa Farzaneh.

–  Möjligheten att få skapa pusselbiten som gifter samman det nordiska kriminaldramat med Agatha Christies litterära arv är inget annat än en enorm ära, säger Ulf Synnerholm och Patrik Andersson, producenter, BR•F.

Om C Mores och TV4:s dramasatsning
Det högkvalitativa innehåll som TV4 och C More levererar till tittarna och användarna gör oss mer relevanta i dag än någonsin tidigare. I en tid när alla tittar helt på sina egna villkor skapar vi innehåll och tjänster som berör och engagerar – och som samlar Sverige. 

TV4 och C More befinner sig i en expansiv satsning på svenskt drama och har det gångna året premiärvisat nya originalproduktioner som Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighetBröllop, begravning och dop, Hamilton, Top Dog och Fartblinda. I innehållsportföljen finns också klassiska varumärken och publikfavoriter som SolsidanGåsmamman och Beck.

BR•F
BR•F (B-Reel Films) grundades i Sverige 1995 och är ett helt oberoende och flerfaldigt prisbelönat produktionsbolag med kontor i Stockholm och Los Angeles. Bolagets framgång är i linje med bredden på kvalitativa projekt inom film, TV-drama och dokumentärfilm, såväl i Europa som i USA.

BR•Fs produktioner har genom åren belönats med såväl Emmys som European Film Awards och visats på filmfestivalerna i Cannes, Venedig, Berlin, Sundance och Toronto.  Bland produktionerna genom åren noteras Midsommar, Greta, Goliat, Innan vi dör, Euphoria och Kung Fury 2.  

Presskontakt
Johanna Strand
johanna.strand@kultpr.se
+46 707 32 73 66

Kontakter

Anders Edholm

Press- och PR-ansvarig C More

Anders är pressansvarig för C More.