Gå till huvudinnehåll

Så bevakar TV4 USA-valet

22 oktober 2024

Den amerikanska valrörelsen tog en ny vändning när Joe Biden klev av och Kamala Harris tog vid. USA påverkar världspolitiken, men också samhällskulturer långt utanför de förenade staternas gränser. Så vem formar framtiden: blir det Donald Trump eller Kamala Harris?

- Vi märker redan ett stort tittarintresse för allt som rör det amerikanska valet. För oss är det viktigt att rapportera i ögonhöjd med tittarna, att vi når olika generationer och människor runt om i landet. Därför gör vi mycket inom våra starka befintliga program, men också i nya former, och med våra omtyckta programledare i spetsen. Allt samlar vi på TV4 Play, säger TV4:s projektledare för valet Mattias Hägerlund.

USA-valbevakningen på TV4 sammanfattat:

  • I Nyhetsmorgon, Efter Fem, TV4 Nyheterna och på tv4.se kommer det rapporteras, analyseras och förklaras regelbundet kring utvecklingen. Här möter tittarna en rad olika externa och interna experter, kommentatorer och korrespondenter. Allt kommer gå att följa på TV4 Play och TV4.

Valdagen 5 november:

  • Den 5 och 6 november sänder TV4 en 37 timmar lång valsändning. En visuell och avancerad touchskärm kommer ge fördjupande siffror ända ner på distriktsnivå. Tittarna kommer kunna följa utvecklingen i realtid, och få allt förklarat med hjälp av programledarna Martin Järborg och Markus Karlsson. I studion för att guida tittarna finns givetvis även TV4:s USA-expert Marcus Oscarsson.
  • På plats i USA för att rapportera finns Tomas Kvarnkullen i Washington DC, Jenny Strömstedt i Philadelphia, Lisa Grenfors i Florida, Filip Jakobsson i Phoenix och Olof Lundh i Atlanta.
  • Valdagssändningen börjar redan klockan 06 på tisdagen, och håller på till onsdag kväll. Programledarparen Sofia Geite och Steffo Törnquist, Soraya Lavasani och Thomas Ritter, Anna Brolin och Axel Pileby varvas under sändningen.

  • Tilde de Paula Eby och Jenny Alversjö kommer att ankra sändningen när dramatiken stegras på valkvällen, från klockan 21 till 05, svensk tid.

TV4 Talk:

  • Jenny Strömstedt gör just nu även ett program tillsammans med Andreas Utterström och Per Schlingmann, TV4 Talk – USA-valet. Programmet tar upp det mesta som händer och sägs i valrörelsen vecka till vecka. Publiceras på TV4 Play och som podd på onsdagar.

Fler bevakningar:

  • Filippa Fernqvist och Marcus Oscarsson förklarar USA-valet på TV4 Nyheternas TikTok.

  • I ett nytt AI-format från amerikanska Channel1 rapporterar TV4 Nyheterna om valet, och utforskar den nya teknikens möjligheter. USA-rapporten, som formatet heter, publiceras på TV4 Play tisdag till lördag klockan 11.

  • TV4 har sänt debatten mellan Kamala Harris och Donald Trump, liksom den mellan JD Vance och Tim Walz. Uppstår fler möjligheter att sända kommer tittarna ges chansen att se även dessa.

Kontakter

Ina Kokalari

PR- och programkommunikationschef