Kockarnas kamp – mer blod, svett och tårar

31 augusti 2020

I årets säsong av Kockarnas kamp utlovas mer blod, svett och tårar än någonsin tidigare. Årets kockar har gått in stenhårt för tävlingarna och det blir en rivstart redan från första utmaningen. Bland årets deltagare ses stjärnkockar som Jonas Lagerström, far och son Magnus och Roland Persson, samt kokboksförfattaren och Köket-stjärnan Siri Barje. Kockarnas kamp startar tisdag den 22 september.

- Den här säsongen visar tydligt att Kockarnas Kamp, för kockarna själva, verkligen är så mycket mer än ett TV-program. I år har vi deltagare som tagit träningen inför resan till Österlen till helt nya nivåer. Men också nya nivåer av nervositet när de har klivit in i ladan för tävlingarna, säger Pär Lernström.

De åtta proffskockarna möts på Tosterups gård i Skåne för att tävla i en mängd grenar som kräver både snabbhet, yrkesskicklighet och tävlingsnerver. När dagens tävlingar är över bjuder en av kockarna enligt tradition de andra deltagarna på middag, och delar med sig av många häpnadsväckande historier från sin innehållsrika karriär. En efter en blir kockarna utslagna under de tuffa utmaningarna och kvar står en segrare som kan titulera sig som vinnare av Kockarnas Kamp 2020.

Säsong nio av Kockarnas kamp sänds i åtta avsnitt och startar tisdag den 22 september klockan 21.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Här är årets kockar:

Florencia Abella, 35 år
Florencia är ursprungligen från Argentina och startade sin karriär på den ikoniska stjärnkrogen El Bulli utanför Barcelona. Efter det följde några år på ett antal stjärnkrogar i Spanien och Dubai. I Dubai träffade hon också sin svenske man som hon 2010 följde med till Sverige. Efter sju år på Esperanto jobbar Florencia nu som köksmästare på 1-stjärniga Ekstedts.

Siri Barje, 31 år
Siri Barje är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola och har jobbat på bland annat Esperanto och Shibumi i Stockholm. Hon har också drivit vegetarisk sommarrestaurang på Öland. Idag driver Siri ett väldigt populärt instagramkonto där hon delar med sig av sina recept och sin matfilosofi. Siri jobbar också som kokboksförfattare och bjuder regelbundet på vegetariska favoritrecept i Kökets middag på TV4.

David Enmark, 55 år
David startade sin karriär på Ulriksdals värdshus där han fick jobba under den legendariske köksmästaren Karl Heinz Krücken. Några turer senare fick David chansen att driva Dykarbaren ute på Sandhamn och tog restaurangen till helt nya nivåer. År 2010 öppnade Davidathome i familjens hus på Tranholmen och resten är historia. Davidathome har nu etablerat sig som en hyllad hemmarestaurang som blandar mat i toppklass med spännande gästspel av olika stjärnkockar.

Nicolina Karlsson, 28 år
Nicolina från Nässjö har en kockutbildning från Grythyttans Restaurangskola. Efter några år i Australien hamnade hon i Malmö på Bloom in the park. Där fick hon blomstra och under tiden hon var där fick restaurangen också en stjärna i Guide Michelin. Sedan två år tillbaka jobbar hon nu som köksmästare hos tidigare ”Kockarnas kamp-kocken” Frida Nilsson på MJ´s i Malmö.

Jonas Lagerström, 32 år
Stjärnkocken Jonas har tävlat flertalet gånger i både Årets kock och Bocuse D’or. Han har också varit medlem i Svenska Kocklandslaget och tävlat med Juniorlandslaget. I februari i år fick hans egen skapelse, fine dining-restaurangen Etolie, en stjärna i Guide Michelin.

Roland Persson, 60 år
Roland drev Franska Matsalen på Grand Hotel under många år, var med i Svenska Kocklandslaget i 10 år och vann den prestigefyllda titeln Årets kock 1990. Roland är också pappa till Magnus Persson som är med i årets startfält.Magnus Persson, 39 årMagnus har jobbat på ett antal profilerade topprestauranger som Hillenberg, Franska matsalen och Långbro värdshus. I dag arbetar Magnus som köksmästare på Broms i Stockholm. Han har också varit finalist i Årets kock ett antal gånger men vill förstås kröna tävlandet med att klå farsan i Kockarnas kamp.

Alexander Sjögren, 40 år
Alexander kommer från småländska Oskarshamn där han fick sin första kockfostran. Efter några år runt om i Sverige och England kom Alexander 2006 till Skåne och tidigare Kockarnas kamp-deltagaren Anders Vendel och hans prisade restauranger. Förutom finkrogar har Alexander gedigen erfarenhet av matlagningsstävlingar med tredjeplatser i Årets kock och Bocuse D´0r i bagaget. Nu driver han egna finkrogen Mutantur i Malmö men känner att han har en tävling kvar i sig – Kockarnas kamp.

Kontakter

Anders Edholm

Press- och PR-ansvarig C More

Anders är pressansvarig för C More.