Skandinaviska tv-bolag går samman för att göra storslagen drama

28 september 2023 - Senast uppdaterad 5 oktober 2023

Den 28 september bildar de tre skandinaviska kommersiella TV-bolagen TV4, TV 2 Danmark och TV 2 Norge en allians för att samproducera dramaserier för Skandinavien. Det är första gången länderna ingår i ett skandinaviskt samarbete, med målet att stärka den lokala dramaproduktionen i de tre syskonländerna.

Den nya Scandialliansen söker dramaserier av högt produktionsvärde, med trovärdig förankring av berättelse och karaktärer i de skandinaviska länderna och den gemensamma kulturen. 

TV4, TV 2 Danmark och TV 2 Norge upprättar härmed ett samarbete och kommer tillsammans att tillhandahålla betydande finansiering för en serie på sex till åtta kommersiella timmar.  

– Vår gemensamma ambition är att stärka skandinaviskt drama och främja berättelser med stark skandinavisk relevans som engagerar en bred publik och utmärker sig. Vi söker projekt med hög social relevans som våra danska, svenska och norska tittare kan identifiera sig med och fascineras av, säger Mette Nelund, dramachef på TV 2 Danmark.

– Vi har en gemensam historia i de skandinaviska länderna och känner varandra väl. Samtidigt finns det gott om rivalitet och kulturella skillnader, vilket är bra förutsättningar för spännande berättelser, säger Alice Sommer, dramachef på TV 2 Norge. 

– Vi letar efter serier som kan klassas som «storskaligt drama» och som når en bred målgrupp med en gemensam skandinavisk verklighet. Genremässigt kan det handla om mycket, från karaktärsdriven spänning till jordnära sci-fi – eller i skärningspunkten mellan flera genrer, fortsätter Piodor Gustafsson, Director of Scripted Content på TV4 i Sverige.  

De kommersiella TV-bolagen välkomnar dramaproducenter och serieskapare i de skandinaviska länderna att skicka in sina bästa projekt. Idéer accepteras omedelbart och ambitionen är att sända den första stora skandinaviska dramaserien under 2026.  

– De idéer som bäst uppfyller våra önskemål kommer att bjudas in till pitch, därefter utvecklar vi den eller de starkaste idéerna, för att skapa nästa skandinaviska storserie. Vi är stolta över vårt samarbete med Danmark och Sverige och är förväntansfulla att få höra från Skandinaviens bästa historieberättare, säger Alice Sommer, TV 2 Norge.    

Samarbetet offentliggörs under norska Seriedagene den 28 september.

Kontakter

Kontakta oss

För mer information om våra program och intervjuförfrågningar, samt akuta ärenden, kontakta vår pres...

press@tv4.se