Gå till huvudinnehåll

Doktrinen – ny politisk thriller i sex delar

16 oktober 2024

Den 12 november är det premiär för TV4s nya storsatsning Doktrinen, ett politiskt drama om en rysk påverkansoperation riktad mot Sverige, där man inte vet vem man kan lita på eller vem som egentligen styr i maktens korridorer. Högaktuellt om Ryssland, Nato och om den yttersta mardrömmen – risken att Sverige hamnar i ett kärnvapenkrig.

Serien bygger på Magnus Montelius hyllade spänningsroman Åtta månader. Huvudrollerna spelas av Josefin Neldén (Den svenska torpeden, Vår tid är nu, The Head, Försvunna människor, Gräns etc), Anna Sise (Tunna blå linjen, Hamilton, Bäckström etc) och svensk-tyske August Wittgenstein (The Crown, Hidden – Förstfödd, Professionals etc).

– TV4 Dramas ambition är att med starka känslor, dramatik och humor beröra och samla Sverige, Doktrinen lyckas väldigt fint att kombinera allt detta i en fantastisk serie. Som tittare kan man förvänta sig en otroligt spännande upplevelse, säger Johanna Lind,dramachef på TV4.

Journalisten Nina Wedén (Josefin Neldén) avslöjar Sveriges utrikesminister som sexköpare. När en ny utrikesminister tar plats i regeringen – Jacob Weiss (August Wittgenstein) – blir Nina hans pressekreterare. Runt Weiss cirkulerar såväl rykten som tvivelaktiga medarbetare och Nina tvingas ifrågasätta vem det egentligen är som styr i maktens korridorer. Samtidigt börjar den politiska konsulten Maxie Boije (Anna Sise) utreda Weiss förflutna och upptäcker ett åtta månader långt, oförklarligt, tomrum i hans CV. När en av Maxies källor hittas mördad börjar hon misstänka att hon har kommit för nära en hemlighet som någon är redo att döda för att skydda.

Tittaren landar i en värld av intriger och interna konflikter, i ett nervkittlande och skrämmande drama mitt i händelsernas centrum på Utrikesdepartementet. En blandning av intimt drama, storpolitik och spioneri på högsta nivå. Doktrinen blev tidigare i år uttagen till Séries Mania, en av Europas största festivaler för dramaserier.

Doktrinen är regisserad av Johan Lundin och Jens Jonsson. Manusförfattare är Jens Jonsson, Jörgen Bergmark och Henrik Zammel. Det är en samproduktion mellan TV4, Anagram Sverige, Film i väst, Aurora Studios och Beside Productions. Med investering från Finnish Impact Film Fund och med stöd av Nordisk Film & TV FondNewen Connect är internationell distributör.

Doktrinen har premiär den 12 november på TV4 Play och TV4.

För ytterligare information, kontakta:

Karin Wahlén
Karin.wahlen@kultpr.se
+46 768 96 22 54

Clarie Åkesson
Clarie.akesson@kultpr.se
+46 733 38 98 05

Kontakter

Kontakta oss

För mer information om våra program och intervjuförfrågningar, samt akuta ärenden, maila oss på

press@tv4.se